Visserijbedrijf A.A.K. van den Hoek & Zn

Dagelijks verse vis

Onze produkten

Zeeuwse Paling

Waarom is juist die Zeeuwse Paling nu zo de moeite waard?

Ten eerste omdat het om een zoutwater paling gaat, en dat is qua smaakbeleving niet te vergelijken met gekweekte paling of zoetwater paling.

Verder is de Zeeuwse Paling vrij van het giftige dioxine.

De kans is aanwezig dat deze giftige stof wel in zoetwater paling uit de grote rivieren aangetroffen wordt.

 

 

Op paling wordt gevist in april/mei en in de periode augustus tot december.
Als het water onder de 10 graden Celcius komt, trekt de paling weg.

De grote schieralen verlaten het gebied helemaal om in de Sargassozee te paren.

De nakomelingen komen met de warme golfstroom mee en een deel daarvan komt op deze wijze weer in de Oosterschelde terug.

Een paling kan zowel in zout als in zoet water verblijven.

 

 

Harder

Harder (Diklip)

 

 

 

Categorie:

Wild

Latijnse naam:

Mugil Labrosus

Engelse naam:

Lesser grey mullet

Nederlandse naam:

Diklipharder

 

Algemeen

De Diklip Harder kent veel soortgenoten die over de gehele wereld voorkomen. Harders leven voornamelijk in modderig brak water, dus in riviermondingen, baaien en havens.

Niet elke Harder is geschikt voor uw culinaire hoogstandjes. De Diklip Harder is een der beste Harders van onze eigen wateren.

Althans, als u weet waar u moet zoeken. Harder is een schitterende vis, die aan de bovenzijde mooi donker blauw/ zwart is met een naar wit uitlopende buikzijde.
Hij heeft grove schubben met een duidelijk zichtbare blauw/ zwarte belijning op zijn flank. De Diklip Harder eet plankton, kreeftachtige en slakken. Hij komt voor in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan, van Noorwegen en IJsland tot aan Senegal.
Ook komt hij voor in de Noordzee en in riviermondingen.
Harders zijn oorspronkelijk planteneters. Het water waarin de vis leeft, is allesbepalend voor de smaak. Een harder uit de Rotterdamse petroleumhaven zal ongetwijfeld anders smaken dan een exemplaar dat in de ongerepte natuur naar algen en wier zoekt.
Doordat ze in brak water leven, houden ze niet van te koud water. De benaming ligt voor de hand, want dit exemplaar heeft een dikke bovenlip. Hij kan een lengte van 90 cm behalen, bij een gewicht van 8 kilo. Hij zwemt tot op een diepte van 120 meter. Het liefst zoekt hij het ondiepe water langs de kust op.

 

Seizoen

De optimale periode ligt tussen juli en november, daarna trekt hij naar het zuiden. Het noordelijke kuitschieten gebeurt tussen februari en juni, in het warme zuiden is dat in juli en augustus.

 

Duurzaam

De Diklip Harder uit zuidelijke wateren smaakt vaak grondig en zijn vaak magerder. Kies daarom liever voor de Oosterschelde dan hebt u de wereldtop te pakken.

Niet alleen smaakvol, maar ook duurzaam gevangen.

 

Tip

Harder dient men te allen tijde meteen te ontdoen van de ingewanden. De buikholte kan snel worden aangetast en dat heeft sterke invloed op de houdbaarheid.

Noordzeekrab

Noordzee Krab

 

 

 

 

 

Categorie:

Wild

Latijnse naam:

Cancer pagarus

Engelse naam:

Crab

Franse naam:

Tourteau

Algemeen

Deze Noordzee Krab heet in het Frans ‘Tourteau’. Deze Krab komt voor in alle Europese wateren. Deze Krab heeft tien poten waarvan de twee voorste exemplaren dik zijn. Deze twee dikke voorpoten bezitten scharen.

De scharen van de Noordzee Krab bezit harde knobbels, dit om het kraken van zijn prooi, zoals schelpdieren te vergemakkelijken. De kop, ook wel de pantser van deze Krab kan 25 cm breed worden. Het pantser van de Noordzeekrab is hard, het is noodzakelijk dat de Krab regelmatig zijn jasje in ruilt voor een nieuwe, want het pantser groeit niet mee. Gedurende een paar dagen wordt het vel van de Krab weer hard en heeft de Krab weer een nieuw jasje. Grotere oudere exemplaren verschalen slechts eenmaal per jaar. Deze krab leeft op een diepte van 25-200 meter, en wordt meestal verhandeld als deze een gewicht van 1 kg heeft. De Noordzeecrab kan een gewicht van 6 kg behalen. De Noordzeekrab voedt zich met kleine schaal- en schelpdieren. Deze Krab treft men het meest aan op rotsachtige bodems. De Noordzee krab komt voor in de Noordzee de Atlantische Oceaan maar ook in mindere mate in de Middellandse Zee.

Seizoen

De Noordzee Krab is pas na 5 jaar geslachtsrijp en de paring vindt meestal plaats in de maanden oktober tot december. De vrouwelijke exemplaren dragen deze eieren onder aan het pantser tussen de poten gedurende 7 tot 9 maanden. In de zomermaanden komen de larven uit de eitjes. 

Duurzaam

Het gehele jaar wordt deze krab verhandeld. Er zijn zelfs vissers in Schotland die in de periode dat de Krab zich voortplant alleen de mannelijke exemplaren verhandelen. Dit is echter geen uitzondering want in sommige landen is het zelfs verplicht om de vrouwelijke exemplaren terug te zetten als deze met duizenden eitjes is voorzien. Wij adviseren om de Noordzee Krab tijdens de paaiperiode helemaal met rust te laten en dus ook niet te consumeren.

Gastronomie

De Noordzee Krab bezit niet zoveel vlees, het meeste vlees zit in de poten, maar is wel erg smaakvol.

Tip

De Noorzeekrab wordt meestal levend verhandeld, maar er zijn ook gekookte exemplaren te koop. Als men deze Krab gaat koken is het raadzaam om de Krab te omwikkelen met touw. Zo voorkomt men dat de Krab uiteen valt tijdens het koken.

 

Noordzeetong

Tong (Solea vulgaris) is een langwerpige platvis die voorkomt langst de Europese kust van de Noordzee tot in de Middellandse Zee en langs de kust in Noord Afrika.

De bovenkant van een tong is bruin met donkere vlekken en stipjes.

De onderkant is wit. Het is een vissoort die van warm water houdt en de tong in de zuidelijke Noordzee zit dan ook aan de noordgrens van zijn verspreidingsgebied.

In extreem strenge winters wil nog wel eens een deel van de tongstand doodvriezen. Het tongbestand in de Noordzee is het grootste in Europese wateren en levert de grootste vangst op.

De paaitijd in de Noordzee duurt van eind mei tot begin juli.

In tegenstelling tot schol paait tong vlak bij de opgroeigebieden van de jonge tongetjes langs de kust en in de Waddenzee.

De meeste tongen zijn na ongeveer 3 jaar volwassen.

Tong is een nachtdier dat bij de bodem zwemt en wormen eet. 

 

 22-11-2004 13-28-23 01 tong1