Visserijbedrijf A.A.K. van den Hoek & Zn

Dagelijks verse vis

Onze visserij

Ons bedrijf richt zich op de vangst van zeevis, zoals Tong, Oosterschelde Kreeft, Krab, Paling, Zeebaars, Sepia (zeekatten) en Harder.

De dag- verse vis wordt schoon aangeland en gesorteerd voor de huisverkoop en voor de handel .

Het bedrijf heeft twee visserijschepen MS1en de MS3 (Midden Schouwen).

img 7289

De MS1 is een open aluminium boot van 7.5 meter lang en 2.55 breed. Hij is in 2010 gebouwd met een buitenboordmotor Yamaha 40 pk 4takt motor en een diesel aangedreven hydroliekset van 7 pk voor de bediening van de pot hauler (kooienhaler). De pot hauler wordt gebruikt om kubben en kooien binnen te halen en de fuikenrol om de fuiken binnen te halen. De vorige (oude) MS1 was meer toegerust voor de fuiken visserij. Wij hadden in de oude MS1 veel minder ruimte in de boot om goed te kunnen werken. De kubben en kooien nemen veel ruimte in beslag. De ruimte in de nieuwe MS1 maakt het dus veel plezieriger om in te werken.

photo 19-04-10 14 58 05 1
De MS3 is in 2004 gekocht. Het is een aluminium boot van 8.8 meter lang en 3.2 meter breed met een 200 pk diesel Volvo Penta en een power blok en een netclearer. . De oude MS3 was een kleinere stalen vlet van 33 jaar oud. Met de huidige MS1 en MS3 vissen wij op de Oosterschelde, op vaste vakken ( waar van de Hoek het alleenrecht heeft) en op de vrije grond (ca 1700 ha).

Tevens hebben we nog een paar klein bootjes voor de binnenwateren op Schouwen waar we vissen op paling. In onze binnenwateren zetten we elk jaar 3 a 4 kg glasaal uit, via de Combinatie van Beroepsvissers (CvB). In de fuiken vissen we met ontsnappingsringen van minimaal 18 mm. De locaties zijn de inlagen De Flaauwers en De Wevers, de watergangen door Schouwen en het Dijkwater bij Dreischor. We huren dit allemaal van de Scheldestromen (voorheen Waterschap). Van Staatsbosbeheer huren we Kreek de Schelphoek. Het totale binnenwateroppervlak beslaat 80 tot 90 ha.

keurmerk
Een paar jaar geleden zijn we gecertificeerd visstand bemonstering geworden door de cursus keurmerk visstand bemonsteren te volgen. Daardoor hebben we soms ook nog werkzaamheden op dat gebied, zoals een paar jaar geleden toen we op verzoek van de gemeente Schouwen-Duiveland de gracht rond Zierikzee in verband met baggerwerkzaamheden zo veel mogelijk vis hebben weggevangen die later weer is teruggezet.
In het bedrijf zijn 4 personen werkzaam.

Toegepaste visserijmethoden zijn;

staandwantvisserij02

Staandwantvisserij: Tong, zeebaars, en harder (maart t/m oktober).

lobster trap

Fuiken en kubbenvisserij: Oosterschelde kreeft (1 april t/m 15 juli), krabben, sepia en paling (maart t/m december)

kooien

Kooien visserij: Oosterschelde kreeft in het kreeft seizoen (1 april t/m 15 juli)

fuiken7

Fuiken binnenvisserij: paling (maart t/m september en december)

Staandwant wordt elke dag gezet en weer opgehaald of de volgend ochtend vroeg opgehaald.
Voor de tongvisserij hebben wij het MSC label.

duurzaam
De fuiken en kooien worden een paar keer per week opgehaald en leeg gemaakt en er wordt vers aas in gedaan voor de kreeften en de krabben.
De fuiken in het binnen water worden tweemaal per week leeg gemaakt.