Visserijbedrijf A.A.K. van den Hoek & Zn

Dagelijks verse vis

Het matriaal waarmee gevist wordt

Het materiaal waar mee gevist wordt

 

Het bedrijf heeft twee visserijschepen MS1en de MS3 (Midden Schouwen).

De MS1 is een open aluminium boot van 7.5 meter lang en 2.55 breed. Hij is in 2010 gebouwd met een buitenboordmotor Yamaha 40 pk 4takt motor en een diesel aangedreven hydroliekset van 7 pk voor de bediening van de pot hauler (kooienhaler).

De pot hauler wordt gebruikt om kubben en kooien binnen te halen en de fuikenrol om de fuiken binnen te halen.

De vorige (oude) MS1 was meer toegerust voor de fuiken visserij.

Wij hadden in de oude MS1 veel minder ruimte in de boot om goed te kunnen werken. De kubben en kooien nemen veel ruimte in beslag. De ruimte in de nieuwe MS1 maakt het dus veel plezieriger om in te werken.

De MS3 is in 2004 gekocht. Het is een aluminium boot van  8.8 meter lang  en 3.2 meter breed met een 200 pk diesel Volvo Penta en een power blok en een netclearer.

De oude MS3 was een kleinere stalen vlet van 33 jaar oud. Met de huidige MS1 en MS3 vissen wij op de Oosterschelde, op vaste vakken (waar van den Hoek het alleenrecht heeft) en op de vrije grond (ca 1700 ha).

Tevens hebben we nog een paar klein bootjes voor de binnenwateren op Schouwen waar we vissen op paling.

In onze binnenwateren zetten we elk jaar 3 a 4 kg glasaal uit, via de Combinatie van Beroepsvissers (CvB)  In de fuiken vissen we met ontsnappingsringen van minimaal 18 mm.

De locaties zijn de inlagen De Flaauwers en De Wevers, de watergangen door Schouwen en het Dijkwater bij Dreischor. We huren dit allemaal van de Scheldestromen (voorheen Waterschap). Van Staatsbosbeheer huren we Kreek de Schelphoek. Het totale binnenwateroppervlak beslaat 80 tot 90 ha.

Een paar jaar geleden zijn we gecertificeerd visstand bemonstering geworden door de cursus keurmerk visstand bemonsteren te volgen. Daardoor hebben we soms ook nog werkzaamheden op dat gebied, zoals een paar jaar geleden toen we op verzoek van de gemeente Schouwen-Duiveland de gracht rond Zierikzee, in verband met de baggerwerkzaamheden, zoveel mogelijk vis hebben weggevangen en die later weer is teruggezet.